piatok 19. júla 2013

Ďalšie pokusy EME.

Pri našich posledných pokusoch v apríli sme mali problémy s príjmom. Veľa staníc nám poslali informáciu, že nás volali aj dlhšiu dobu. Taktiež na JT65 chate sa objavili "posmešné" odkazy, že by pomohlo zapnúť LNA. Ten bol v tom čase už zakúpený, ale neprialo počasie na výstup na strechu a stožiar. Problém sme však videli aj v nespočetnom množstve signálov, ktoré sa dali počuť uchom, alebo ich registroval spectran. Vedeli sme, že uprostred sídliska s 20k obyvateľmi tu môže tento problém nastať, ale až toto sme nečakali. Preto prebehla klubová diskusia čo ďalej. Názory typu zanechať EME, alebo opustiť QTH, boli prehlasované a rozhodli sme sa pre vyhľadanie zdroja rušenia a upgrade zariadenia.


Pri prvej úlohe dosť pomohla náhoda. Neďaleko nášho klubového QTH býva pomerne aktívny Vlado OM3CLS. Zapodieva sa VHF/UHF DX-ingom. A tak sa stalo, že miestny provider kábelovej TV vyhľadal jeho, že sa v danej lokalite ich klientom občas nedajú pozerať programy z jedného DVB-T multiplexu, ktorý spustili tento rok. Bohužiaľ zasahoval cez naše 2m pásmo. Veľmi korektným jednaním a technickými skúškami bolo dosiahnuté, že sa provider odladil na iný kanál. Rušenie cez celé pásmo bolo razom preč. TNX Vlado.
Pri riešení druhej úlohy sme sa rozhodli pre nainštalovanie už zakúpeného LNA, zakúpenie transvertora 2m/10m LT2S a oprášenie KV zariadenia FT1000MkV Field, ktorá je plne ofiltrovaná. Od zakúpenia Ten-Tec Orionu II ležala nepoužívaná v sklade. Taktiež sme zakúpili kvalitnú Al skrinku pre vonkajšie použitie a vf relé. Z rôznych osobných dôvodov trvalo ďalšie tri mesiace, pokiaľ sa všetko zostrojilo a nainštalovalo. Trochu nás zdržalo zistenie, že LNA  po pripojení k prijímaču bez antén zvýšil šum až na hodnotu S7. Našťastie výrobca problém promptne odstránil.

Terajší set je:
-anténa 4x10 el DK7ZB horizontálne
-rotátor AlfaSpid RAS Az/El
-box s relé CZX3500 a LNA s ATF54143
-TX koax 1/2", RX koax RG-8, oba dĺžky 25m
-PA s GS-35b
-budič 100W
-transvertor LT2S
-transceiver FT-1000MkV Field
-inerface MicroKeyer I
















Vhodný termín na ďalšie pokusy sa našiel dňa 17.7.2013. Zišli sme sa v klube okolo 15.00 LSEČ. Najskôr sme nastavili vhodné vysielacie úrovne tak, aby z PA dával 1kW, t.j. asi 2/3 z jeho maxima. Druhou operáciou bolo skenovanie pásma pri rôznych uhloch natočenia antény v oboch rovinách. Pásmo nebolo celkom čisté a v smere na NE a NW sme zamerali dva zdroje širokopásmového šumu o úrovni asi 10dB voči najtichšej oblohe. Anténa je dosť úzka, takže šum mizne po malom odsmerovaní v niektorej rovine. Našťastie sú to smery, ktoré nám pri smerovaní na Mesiac nevadia. Napriek tomu sme si dali tú námahu a vyšli sme na strechu pod stožiar aby sme ich zamerali aj vizuálne. V oboch prípadoch sa jedná o wi-fi body miestneho providera internetu na blízkych panelákoch. Keďže je to provider, ktorý nám sponzoruje internet, tak sme sa rozhodli, že nám rušenie nevadí, HI...
Ešte sme venovali ďalšiu hodinu nastavovaniu routera pre MicroKeyer, keďže sa menil transceiver. Hlavne sme potrebovali istotu, že poradie spínania RX/TX ciest má správny sled a dostatočné časy. Neradi by sme skončili skôr ako sme začali vinou upečeného tranzistora v LNA. Vonku sa už začalo stmievať a Mesiac bol skoro na juhu s eleváciou 23°. Podmienky mali byť dobré. Na našu výzvu nás zaregistrovalo na CQlive 5 SDR prijímačov, čo nás potešilo. Sústredili sme sa na príjem niektorej volajúcej stanice. Niektoré signály prichádzali v sile, že ich bolo počuť na reproduktor. Skúšali sme preto volať a podarilo sa zopár spojení. Neskôr sme prešli na výzvu a prišli ďalšie spojenia. Potešila hlavne Brazílska stanica. Do západu mesiaca sme mali k dispozícii už iba 4 hodiny a preto sme stihli iba 14 spojení:


DK9ZY, UT5UAS, ON4KHG, I7FNW , RK3FG, SP2OFW, PY2GN, VE1KG, SV6KRW, F6EGD, GM4VVX, YU7XL, AA4SC, IZ0FWE

Posledné spojenie prebehlo pri elevácii 1,5° a Mesiac bolo ešte celý vidno. Celkový počet spojení EME sa vyšplhal na 120 a prekročili sme 100 init. Pri týchto pokusoch sme si stanovili ďalšie ciele, čo treba ešte zlepšiť a čo chceme zmeniť. Pokusov sa zúčastnili Vlado OM3BY, Jozef OM4AQ a pozrieť nás prišiel Vlado OM3CLS. Dopočutia via EME.




1 komentár:

  1. Fajn, že to zas fičí. Možno sa mi podarí niekedy nabudúce pridať sa, keď sa pôjde EME.

    73! om4wy

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.