utorok 30. júla 2013

Rádioamatérsky víkend.

Pri poslednom Poľnom dni sme na našom VKV kontestovom QTH nainštalovali elektrický rozvádzač a padlo rozhodnutie, že 27.7.2013 bude brigáda na zakopaní kábla elektrickej prípojky do zeme. Nakoniec toho bolo podstatne viac, čo sa stihlo. Ale poporiadku.
Ešte v stredu pred brigádou som telefonoval s Vladom, OM3BY, či je všetko pripravené po materiálnej stránke a či bude dostatok ľudí. Chceli sme to totiž stihnúť vykopať doobeda a stihnúť ešte Jánošikové dni v Terchovej. Príprava vyzerala dobre.
Na záver som mu ešte povedal, že v považsko-bystrických novinách písali, že sa opravujú strechy na školách. Dúfali sme, že na tej našej, v ktorom má klubovňu OM3RRC, sa termín včas dozvieme. Na streche máme 4 trojnožkové stožiare, vertikál a technologický stojan. Celkom 16 zabetónovaných pneumatík a kopec železných a duralových rúr. Mal som obavu, že technológia opravy strechy pozostáva so zateplenia kamennou vlnou s navrchu položenou fóliou. To by nám asi neumožňovalo položiť na túto skladbu strechy ťažké pneumatiky. Asi by sme sa museli kvôli tomu presťahovať. Počas 45  ročnej histórie sa OM3RRC sťahoval už 6x. Na tomto mieste je siedmy rok, nuž počty nepustia.
Na ďalší deň mi telefonovala pani riaditeľka zo školy, že sa ide opravovať strecha a treba dať dole antény. Vraj od zajtra. Skoro som skolaboval. Obvolal som Mestský úrad a zhotoviteľa a ešte v ten podvečer sa uskutočnila schôdza všetkých zainteresovaných strán priamo na mieste činu - na streche školy. Bohužiaľ termíny sa nedali posunúť, avšak zaznamenal som nevídanú ústretovosť. Máme odstrániť koaxiálne káble a uzemňovacie vodiče. Konštrukcie trojnožiek s anténami môžu zostať na mieste. Pri zhotovovaní skladby zateplenia a izolácie zhotoviteľ nadvihne každú pneumatiku a podloží ju tvrdenou izoláciou.
Už dávnejšie máme zakúpenú novú smerovku 7-28MHz a tak sme sa rozhodli, že pri tejto príležitosti odstránime smerovky HB9CV na 14-21-28Mhz a vertikál na 7MHz. Invertované V pre 1,8 a 3,5MHz máme na samostatných stožiaroch. Presunieme ich na spoločný 12m stožiar (celková výška nad zemou 27m). Tak sa zredukuje počet KV stožiarov na dva. Bez zmeny zostane 5m VKV stožiar so štvorčaťom 10el. DK7ZB az/el. Ten ani nebudeme odpájať od káblov, pretože neležia na streche. Zároveň padlo rozhodnutie, že sa to musí spraviť v sobotu.

V sobotu zavčasu ráno vyrazilo niekoľko áut s kopáčmi na naše prechodné QTH. Nakoniec sa nás zišlo 12, plus nejaké deti - budúci rádioamatéri. Čakala nás tvrdá drina. Bolo treba vykopať ryhu dlhú 33m, uložiť kábel a zasypať. Ľahko sa povie. Čakal nás neskutočne kamenistý terén. Naša unimobunka totiž stojí na miernej vyvýšenine. Až teraz sme zistili, z čoho je tá vyvýšenina "zhotovená". Počas tisícky rokov na tomto území Javorníkov bola pôda obrábaná a spásaná dobytkom. Plošne je zalesnená len od druhej svetovej vojny. Obyvatelia celé generácie obrábali pôdu a každý vyoraný kameň odhodili na "hrobľu", ktorá jednak tvorila hranicu medzi pozemkami a jednak vyrovnávala strmý terén. Postupne zarastala a vytvorila sa na nej vrstva humusovitej pôdy. V súčasnosti tieto zarastené hroble dodávajú Javorníkom typický, miestami až pralesovitý ráz. Preto bolo nevyhnutné pracovať ručne, bez mechanizácie a dať všetko do pôvodného stavu. Našťastie naše miesto je zarastené čučoriedčim a do roka nebude poznať kade sa kopalo.
Napriek predpovede, že bude atakovaná teplotná hranica 40°C, nás na mieste čakalo príjemných 20°. Po hodine kopania prišla dokonca malá dažďová prehánka, ktorá nás z tempa nevyviedla. Potom sa vyčasilo a bolo leto. Okolo obeda sa však dohnala celkom slušná prehánka, ktorá trvala hodinu. Zalezený v unimobunke sme kontrolovali na internete jej rozsah. Zistenie bolo, že jediný mrak nad strednou Európou sa nachádza presne nad nami. Využili sme to na obed a občerstvenie. Ukázalo sa opäť slniečko a mohlo sa pracovať ďalej. Za ďalšiu hodinu bol výkop dokončený a kábel uložený. Potom ešte zasypať.














V rámci zhodnocovacej reči sa účastníci dozvedeli, že brigáda nekončí. Nastal urýchlený presun do Považskej Bystrice na strechu školy. Bohužiaľ v "doline" sa teplota v tieni blížila k 38°C. Na streche vládlo peklo. Topánky sa nám lepili do asfaltu a všetko pálilo aj cez rukavice. Preto sme nasadili slušné tempo. Spomínané práce na odstraňovaní káblov a niektorých antén trvali asi 2 hodiny. Bolo asi 19 hodín miestneho času, keď sme sa dočkali zaslúženej orosenej odmeny. Tá trvala až kým nezapadlo slnko a niektorí členovia sa pobrali domov vysvetľovať, ako to bolo s tým Jánošíkom.

Skalní rádioamatéri sa ešte tešili na IOTA contest a 144MHz Digital EME Championship contest. Výpadok KV antén nahradil Miško, OM4AA šikmým vodičom povedľa budovy školy rovno z okna rádioklubu. V klube nainštaloval svoj novučičký Elecraft KX-3 a urobil asi 40 pekných spojení.

V rámci našich pokusov s EME neustále niečo vylepšujeme. Tentokrát sme sa rozhodli vyskúšať k transvertoru LT2S namiesto FT-1000MkV Field náš Ten-Tec Orion V, ktorý sa používa na KV kontesty. Našťastie všetky káble, ako hovorí Rudko, OM4TQ sú konibilné s FT-éčkou. Zostáva už len nastaviť úrovne. Ako vždy nastáva boj s nastavením MicroKeyera. Ešte sa nainštaloval WSJT na druhý počítač. Našťastie sa všetko stíha do východu mesiaca. Zostava sa nám javí trochu menej zašumená, ako s FT-éčkom. Možno to bude prínos. Podmienky, hlavne degradácia sa zhoršili, tak uvidíme ako to pôjde. Na EME kontest zostáva OM3BY sám. S niekoľkými prestávkami na spánok vydržal až do západu Mesiaca takmer na obed budúceho dňa. Výsledok je 25 úplných QSO, čo bude zaiste 1. miesto v OM, hi. Pracované bolo so stanicami:

UA3PTW, RK3FG, IW4ARD, I2FAK, IK1UWL, R3BM, YR1A, SP3XBO, UX0FF, SM4GGC, UR7D, RU1MS, ES3RF, OK1DIX, DL7UDA, OH4LA, OK1UGA, DG0OPK, NZ5N, DL1DWI, EA6VQ, PE5OL, ZS1LS, LZ1DP, HB9Q

Prežili sme hektický, ale krásny rádioamatérsky víkend, ktorý nás opäť posunul kúsok ďalej. Zúčastnili sa ho:

OM3BY, OM3CLS, OM3COR, OM4AA, OM4AKM, OM4AQ, OM4CY, OM4GM, OM4RC, OM4WY, OM6KW, Marek, Maťko, Ľubka

1 komentár:

  1. Skvelý článok Jožko.
    Inak na ten sikmy (skoro až vertikalny) drôt chodili amici na 20tke ešte o polnoci a aj s QRP sa na nich dovolavalo lepšie ako na EU.

    Možno by stálo za zváženie mať k dispozícii aspoň jeden multiband vertikal.

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.