nedeľa 13. októbra 2013

UHF Contest 2013

Prvý víkend v októbri patril závodu na vlnách ešte kratších ako sú vlny veľmi krátke. Týždeň po stavbe krátkovlnnej antény a ďalekopisnom závode sme sa stretli v komornej zostave a to Vlado OM3BY, Jozef OM4AQ a Mojo OM6MW.

Meteorológovia hovorili o babom lete a počasie bolo naozaj pekné, slnečné. Po stretnutí v Bytči cesta na Makov ubehla bez problémov. Len dojazd bol trochu problematický, lebo v lesoch v okolí nášho kontestového pracoviska prebieha tažba dreva a poľná cesta rozjazdená nákladiakmi mierne pripomína tankodróm. Na okraji lesa, kam nesvieti slnko, trávu pokrývala námraza a na kalužiach bol ľad.

Keďže nás bolo málo, bežali sme len na 70 cm a 23 cm. Hneď po príchode sme začali skladať antény. Medzitým sa pri nás zastavila skupinka dôchodcov z Moravy, ktorí prechádzali okolo a využili naše pracovisko na krátku prestávku. Neskôr sa objavovali ďalší turisti či už peši alebo na bicykloch a so záujmom sledovali naše nezvyklé aktivity. Postupne sme dali na stožiar antény na 70 cm a začali dávať dohromady pracovisko na 23 cm. Toto bolo umiestnené vo Vladovom aute. Chcelo to určitú mieru improvizácie, ale podarilo sa. 



Spojenia na 70 cm od začiatku závodu pribúdali celkom slušne. Kým sa zotmelo zavolali dvaja Taliani a chodili aj stanice z DL zo vzdialenosti okolo 500 km. 


Na pracovisku pre 23 cm sa prejavili viaceré technické problémy, ktoré sa nepodarilo celkom odstrániť ani do konca závodu. Toto pracovisko čakajú v budúcnosti väčšie zmeny. Bude inštalovaná robustnejšia anténa na vyššom stožiari a iný koncový stupeň. Napriek tomu sa podarilo niekoľko spojení. S pribúdajúcou tmou sme prácu na 23 cm ukončili. Keď po desiatej večer sa aj na 70 cm prestali objavovať nové stanice, usúdili sme, že je čas ísť spať. 


Ráno Jozef s Vladom začali pociťovať chlad, lebo spali na prízemí, kým v hornej časti bunky sa stále udržiaval teplý vzduch. Toto má aj jednu výhodu. Keď necháte pivo na podlahe, zostáva stále vychladené. Keďže vonkajšia teplota nebola príliš nízka, pre komfort v bunke stačilo len zľahka prekúriť. Oproti sobote bola obloha zatiahnutá aj keď bolo stále pomerne teplo.



Dopoludnia sa objavili Marek s priateľkou a so psom. Keď Marek vytiahol z ruksaku špekáčky, na chvíľu to vyzeralo, že začne opekačka. Špekáčky dal ale psovi, ktorý ich zožral surové. Tak snáď nabudúce... 


Ako vždy, v nedeľu už spojenia pribúdali pomalšie. Robili sme niekoľko vzdialených DL staníc nad 500 km, Taliani sa už neobjavili. Na pracovisku pre 23 cm sme sa snažili riešiť aspoň časť problémov, ale krátko po tretej sme ho zbalili. Na 70 cm bola snaha dotiahnuť sa na 200 spojení. Toto sa nepodarilo. Po štvrtej sme všetko demontovali, naložili do prívesného vozíka a pobrali sa domov.



Závod prebehol v kľude a v pohode. Počasie nám prialo, podmienky šírenia sa zdali byť celkom slušné. Tým, že sme nešli na výsledok, zostal nám čas aj na oddych.

Dosiahnutý ýsledok:

70 cm – 188 QSO, 47 302 bodov 

23 cm – 22 QSO, 2 679 bodov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.