piatok 12. júna 2015

Mikrovlnný pretek 2015

O účasti sme sa dohadovali týždeň vopred a keďže aj počasie hlásili dobré, tak sme sa dohodli že na našom prechodnom QTH na hrebeni Veľkého Javorníka zorganizujeme aj brigádu. Už od jesene stál na kóte 12m priehradkový stožiar a mali sme pripravený HM rotátor a 2m profi parabolu s ožarovačom pre 23cm.


 To je on. Prevodovka z ventila, motor z polohovateľnej nemocničnej postele. Odmeriavanie je 12 magnetov a magnetický kontakt. Ešte chýba dorobiť riadiacu skrinku a transvertor. Perfektnú strojársku prácu odviedol OM4ABT. Samotná parabola f/D=0,38 je zo zrušeného mikrovlnného spoja. Pôvodný ožarovač slúžil ako základ pre nový slučkový žiarič. Anténa je pre trvalú inštaláciu a snáď prežije zimu.

Na kóte sme sa zišli v sobotu pred obedom a hneď sa pustili do práce. Zostava bola OM3BY a OM4GM pre výškové práce, OM4AQ pre obsluhu "žeriavu" a Maťko (syn 3BY) pre podávanie náradia.


 Maťko (naša budúcnosť) drží balans paraboly pri vyťahovaní na stožiar.




 Chalani na stožiari si "vychutnávali" tropické počasie. Parabola je akurát na polceste a stihol som aspoň jeden záber.
















Dve hodiny pred závodom dorazili bratia OM3BH a OM3CLS. Spolu sme umiestnili na druhý stožiar antény pre 13 a 3cm. Na 13cm išlo o premiéru 120cm drôtovej wi-fi paraboly so slučkovým ožarovačom. Na ručne otáčavý 6m stožiar išla ešte stará F9FT pre 2m. Toto pásmo sme plánovali ponechať začiatočníkom, ale nakoniec žiaden neprišiel.

Samotný pretek prebehol v pokľudnom tempe. Očakávaný RS v sobotu večer sa nekonal, ak keď okolité stanice boli v ňom a zovšadial sme počúvali ódy na vynikajúce CONDX a padali rekordy. Jednoducho nás to "preskakovalo". RS prišiel až v nedeľu pred obedom, keď už bolo neskoro čokoľvek doháňať.














Celý pretek bolo vynikajúce počasie s vysokými teplotami. Vychutnali sme si ukážkový západ slnka, večerné opekanie a noc s teplotou okolo 18°C. Zabalili sme to okolo obeda a všetci sa ponáhľali domov k rodinám, aby sme im venovali aspoň kúsok z toho prekrásneho dňa.
Celkový základ pred "zdanením" je 2m - 35QSO/8732b, 13cm - 33/9407 a 3cm - 27/8181. Ďakujeme protistaniciam za spojenia tešíme sa dopočutia cez Poľný deň.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.