sobota 5. januára 2013

Milan OM4TA, SK

V noci zo 4. na 5.1.2013 vo veku 62 rokov náhle zomrel náš člen Milan Kajaba, OM4TA ex. OM4ATR.



Milan (prvý zľava), po dokončení elektrorozvádzača na kontestovom QTH.

Milan objavil čaro rádioamatérstva najskôr na CB pásme, kde používal volaciu značku Faraón. Členom rádioklubu sa stal v roku 2003. V roku 2004 absolvoval rádioamatérsky kurz na Portáši. Získal koncesiu a značku OM4ATR. Zaobstaral si vysielacie zariadenie a začal budovať hneď dva hamshaky. Jeden doma na sídlisku Stred a druhý na svojej chalupe pod Veľkým Javorníkom v Papradne-Podjavorníku. V roku 2009 získal Extra triedu a zmenil volaciu značku na OM4TA. Zaujali ho hlavne digi módy na KV a nadviazal tisícky spojení. Tešil sa z každého spojenia a QSL lístka, o čom vedel na klubových dňoch referovať so svojim typickým humorom. Vysielanie zintenzívnil po odchode do dôchodku, ale doma sedieť nevedel a bol činný aj pracovne na rôznych brigádach, aj verejne vo volebných komisiach, aj v rádioklube. Nevynechal snáď jediné rádioamatérske stretnutie, kde si vždy niečo zadovážil do hamshacku.
Pred Vianocami ma požiadal o opravu digi modemu, avšak chyba bola v transceiveri, ktorý nemal ani rok. Požiadal ma aby som ho doniesol, že cez Vianočné sviatky sa pokúsi prísť na problém. Pre transceiver prišiel ku mne do práce a sa ospravedlňoval, že sa nezdrží, lebo bol v noci na pohotovosti a nie je mu dobre. V ten deň bol hospitalizovaný. Pustili ho na Vianočné sviatky domov s tým, že po Novom roku pôjde na operáciu. Volali sme spolu s tým, že nech sa tam nezdržiava, lebo v noci zo 4. na 5. 1. budeme v klube robiť pokusy s EME, digitálnym módom JT65B. S týmto módom ešte nemal skúsenosti a tak ho to zaujímalo. Pokusy sa úspešne uskutočnili a pár minút potom ako sme po západe Mesiaca vypli zariadenie, prišla táto smutná správa. 
Symbolicky sa časť nášho signálu od Mesiaca odrazila a vrátila sa späť na Zem, ale väčšia časť ho minula a smeruje do nekonečných diaľav, odkiaľ niet návratu, spolu s Tvojou dušou. Raz sa tam všetci zídeme, len Ty máš náskok. Milan, ďakujeme Ti za všetko. Česť Tvojej pamiatke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.