pondelok 15. júla 2013

Poľný deň 2013

Tento závod je v našich končinách snáď najpopulárnejší z celej série VKV závodov. Už dávnejšie padlo rozhodnutie, že pobežíme len na pásmach od 70 cm vyššie. Kóta Veľký Javorník JN99EH, odkiaľ vysielame, je v blízkosti kontestových stanovíšť niekoľkých multivýkonových staníc, a tak prevádzka na 2 m je skôr utrpením.

Okrem samotného závodenia je potrebné vybudovať vysielacie pracovisko tak, aby sme mali primeraný komfort. A tak medzi dôležité ciele bolo zaradené osadenie nového rozvádzača a ekologického WC. (Všetci sme predsa ľudia.)
Celková pohoda pri závodoch v teréne je podmienená počasím. Podľa predpovede malo byť pekne s občasnými miestnymi prehánkami.
V sobotu ráno na kótu ako prví dorazili Vlado, OM3BY a Mojo, OM6MW. Vlado mal v prívesnom vozíku naloženú už spomenutú drevenú búdku a rozvádzač. Na rozdiel od predpovede to vyzeralo, že bude pršať a cestou dokonca spadlo pár kvapiek. Nakoniec nepršalo, len pofukoval pomerne chladný vietor. Okolo obeda sa oblačnosť rozpadla a bolo naozaj leto. Kým dorazilo zdravé jadro kolektívu, rozbehli sa práce na osadení rozvádzača. Toto prebiehalo pod Vladovým vedením, ktorý je skúsený profesionál. Zároveň bolo treba dodržať pokyny projektanta z firmy, ktorá nám umožňuje odber elektrickej energie.
Už v plnej zostave prebehol výber optimálneho umiestnenia záchodovej búdky, doladenie jej konštrukcie, náter a osadenie. Všetko prebehlo v pohode, s výsledkom sú všetci (zatiaľ) spokojní.
Ostatní pripravovali antény a zariadenia v unimo bunke, postavili stan pre pracovisko na 23 cm, rozbiehali pripojenie do internetu pre všetky pracoviská. Pásmo 23 cm sa nakonec nepodarilo uspokojivo rozchodiť. Prijímač bol nejaký hluchý a príčinu sa do konca závodu nepodarilo objaviť.
Hodinku po začiatku závodu dorazili Igor, OM3CUG a Roman, OM4WY, ktorí aktivovali SOTU Veľký Javorník, ZA-066. Rozbehla sa diskusia o stave programu SOTA na Slovensku, praktikách niektorých aktivátorov a porovnanie so stavom v Čechách. To už Michal, OM4AA žeravil drevené uhlie v home made grile a pripravoval kurčatá. Tie asi neboli home made, ale skôr zo super alebo hypermarketu. V tej chvíli nám to vôbec nevadilo. Diskutovalo sa a neskôr došlo na konzumáciu grilovaných kurčiat. Operátori na 70 cm vyrábali jedno spojenie za druhým, Vlado, OM3CLS operoval na 10 GHz. Jednoducho zavládla tá pravá atmosféra Poľného dňa.
K večeru sa časť zúčastnených vybrala na cestu domov, lebo nemali vybavené voľno na celý závod. Tí čo zostali, urýchlene vybalili stany aby ich stihli postaviť skôr ako padne rosa. Aj operátori skončili pred polnocou, lebo s našou výbavou nejdeme na víťazstvo. To prenechávame multivýkonovým staniciam. Zatiaľ závodíme pre radosť, sme radi, že sa stretávame s kamarátmi a stále si máme čo povedať.
Nedeľné ráno bolo pekné, slnečné. Postupne sme sa prebrali k životu, pozapínali zariadenia a pokračovali v závode. Slniečko pomaly naberalo na sile, okolo prechádzali skupinky turistov. Závod prebiehal nerušene až do konca.
Potešilo nás, že na závod prišiel náš staronový člen Miro, ktorý sa k účasti odhodlával už dlhšiu dobu a Marek, ktorý objavil náš rádioklub a je odhodlaný stať sa jeho platným členom.
Závodu sa zúčastnili: Vlado, OM3BY, Jozef, OM4AQ, Rudo, OM4TQ, Vlado, OM3CLS, Michal, OM4AA, Roman, OM4WY, Igor, OM3CUG, Palo, OM4RC, Laco, OM4AKM, Rudo, OM3COR,  Mojo, OM6MW, Miro a Marek.

Dosiahnutý výsledok:
70cm - 159 QSO, 36000 bodov
23cm - 11 QSO, 580 bodov
3cm - 30 QSO, 7200 bodov

Použité zariadenia:
70cm - FT847, PA 400W, anténa 2x 21el. F9FT, 15m nad terénom
23cm - FT817+TRV DB6NT, PA 100W, anténa parabola priemeru 2m, 3m nad terénom
3cm - FT290+TRV DB6NT, PA 3W, anténa parabola priemeru 0,6m, 9m nad terénom

Ďakujeme všetkým za spojenia a tešíme sa dopočutia v ďalších závodoch. Ďakujeme za podporu mestu Považská Bystrica.

Mojo, OM6MW a kolektív OM3RRC


Antény pre 70 a 3cm na spoločnom stožiari nad unimo bunkou.


1 komentár:

  1. Pekný článok. Skvelé, že sa niekto našiel a dal to dokopy. Vďaka Mojo.

    73! om4wy

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.