nedeľa 16. júla 2017

Stavba Moxonky na VKV pracovisku

Už dlhšiu dobu vŕta v hlavách niektorých operátorov myšlienka ako využiť naše VKV pracovisko na KV závody. Priekopníkom je Michal OM4AA, ktorý už odtiaľto vysielal v niekoľkých QRP závodoch, naposledy v priebehu Poľného dňa.

Aby sme nezostali len pri jednoduchých drôtových anténach, Vlado OM3BY obetoval svoju Moxonku na 14 MHz, ktorá zaháľala u neho doma celkom nevyužitá.

V sobotu poobede sme v plne naloženom Michalovom aute vyrazili na kótu. Chvíľu potom ako sme vyložili všetok materiál zdvihol sa prudký vietor, ochladilo sa a začalo pršať. Dážď padal asi hodinu, ale potom sa predsa len vyčasilo.

Konštrukcia antény je ľahká z laminátových prútov a Vlado ju dobre pripravil. Stopovali sme čas potrebný na zloženie samotnej antény a trvalo nám to 11 minút. Na spustenom stožiari vo výške asi 5 m nad zemou anténa rezonovala v ssb časti pásma, ale po vyzdvihnutí do výšky 15 m sa rezonancia dostala pod pásmo. Na dve spustenia sme rezonanciu dostali na potrebné miesto do cw pásma.


Potom prišlo na rad vyskúšanie na pásme. Vlado sa 5 W výkonu bez problémov dovolal na niekoľko ruských staníc s príležitostnými značkami. Pritom bolo počuť volajúce japonské stanice, na ktoré tie ruské vôbec nereagovali.


Toto vyzerá sľubne a tak plánujeme účasť v niektorom z najbližších závodov.

To sa už začalo zvečerievať a tak sme anténu rozobrali a pobrali sa smerom domov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.