štvrtok 5. apríla 2018

CQ WPX SSB Contest 2018


Princípom týchto rádioamatérskych pretekov je nadviazať čo najviac spojení, ktorých bodová hodnota sa vynásobí počtom prefixom rádioamatérskych značiek. Na tieto preteky sa teším každý rok. Ako raz jedna pozorná pani povedala – cez contest sa neumiera, nežení, nevydáva, nerodí a vôbec nič, čo by mohlo narušiť jeho priebeh.

Výhodou nášho pracoviska je, že je prevádzyschopné behom chvíle. Aj keď Moja OM6MW zdržali rodinné povinnosti a stretli sme pred klubovými priestormi až krátko pred 22.hodinou, nebol to problém. Nakonfigurovali sme contestový denník N1MM+ vrátane CQ makier a do začiatku pretekov ešte ostávalo veľa času.

Preteky sme síce začali dvaja, ale rýchlo sme zistili, že v začiatku preteku takto vyčerpáme v našej kategórii počet dovolených zmien pásiem v jednej hodine a tak som v ďalšom contestovaní pokračoval, kým Mojo vnímal vlny v horizontálnej polohe a vylepšoval príjem! Podmienky šírenia asi poznačila nejaká anomália, lebo 40m pásmo spočiatku nechodilo veľmi dobre.

Keďže sme naše liveskóre priebežne posielali do Internetu, tak sme sa mohli porovnávať s inými stanicami. Čoskoro sa vyprofilovali stanice, s ktorými sme sa porovnávali: IQ0RU, 3Z7H a OT6M. Po štvrtine pretekov sme boli všetci plece pri pleci, ale podvečer konkurencia zjavne vyťažila viac z 20m pásma. Najmä 3Z7H a IQ0RU odskočili.

Keďže som bol unavený, vysielanie som nechal Mojovi, ktorý ukázal vytrvalosť a v noci pridával spojenia do logu. Únava bola taká veľká, že ani nastavený budík ma nezobudil na plánovaný posun hodín na letný čas. Ktovie, či ten budík vôbec zvonil! Ráno som tak prebral štafetu, doprial Mojovi oddych a rozbehol sa naháňať IQ0RU.

Kúsok po kúsku ich OM4Q sťahovalo až došlo k obratu. Chvíľu ešte nebolo jasné, kto bude lepší a poradie sa menilo ale podvečer aj vďaka 80m a násobičom sme sa od nich odpútali. Mohutne však finišovali aj OT6M. Táto relatívne nová značka je nová contestová call bývalých členov zaniknutej PI4TUE z UniversityofEindhoven. Po presune do novej lokality ich sila rastie a sú to výborní operátori.

Znamenalo to nepoľaviť. Podľa dostupných informácií majú výbornú výbavu na 160m pásmo. Priebežný pohľad ukazoval, že na tomto pásme majú aj menej spojení, čo stratégovi vo mne hovorilo, že s danou anténnou výbavou to môžu veľmi rýchlo dohnať. Nakoniec sa tak nestalo a v našom logu na konci bolo 1482 QSO a 2 540 374 bodov.

Rok 2014, keď ešte pod značkou OM3RRC rádioklub dosiahol najlepší výsledok, sme prekonať nedokázali. Proti neboli ani tak naše (ne-)schopnosti ako slabšie podmienky šírenia. Veď na 10m pásme sme neurobili ani 1 QSO! Aj tak však vieme, že stále je čo zlepšovať a o rok sa o lepší výsledok zas pokúsime! 

Za operátorov OM6MW, OM3COR napísal OM0AAO.


























































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.