piatok 26. apríla 2024

 Prijímač ADS-B

Spôsob ako ako zvýšiť svoje šance na dlhšie QSO na pásmach VHF-SHF je použiť lietadlá ako odrazovú plochu signálu.

Na predikciu šance na QSO AS (Aircraft Scatter) napísal DL2ALF pekný program AirScout a dal ho HAM komunite na používanie. Používame ho najčastejšie pri VKV kontestoch. Ako zdroj údajov o letiacich lietadlách boli používané údaje z rôznych serverov, ktoré tieto údaje poskytovali. Autor programu niekoľko krát menil poskytovateľov týchto údajov, pretože boli buď obmedzené dátami, alebo ich spoplatnili. Tieto údaje boli nespoľahlivé. Preto vznikla myšlienka vytvoriť vlastný server údajov iba pre rádioamatérov. Tejto myšlienky sa chopil Thomas OV3T a takýto server vytvoril a Frank DL2ALF prispôsobil AirScout pre prijímanie dát z tohto servera. Bolo potrebné vybudovať sieť prijímačov ADS-B, ktoré by poskytovali údaje pre tento server. S tým sa začalo približne začiatkom roku 2023. ADS-B prijímač pracuje na frekvencii 1090MHz, prijíma údaje z letiacich lietadiel. Software zobrazí polohu lietadiel na mape a zároveň je schopný ich poslať na spoločný server. Keď sme zistili, že je možnosť využívať takéto údaje oslovili sme Thomasa OV3T a on nám prístupové údaje do AirScoutu poslal. Pri našej komunikácii som sa ho opýtal, či chce aj údaje zo Slovenska. Thomas povedal "Dobrý nápad. Keď to bude hotové, ozvite sa". To bola výzva pred ktorou sme už nemohli cúvnuť.  Na trhu je viac prijímačov ADS-B tak sme zvolili prijímač FlightAware, ktorý má v sebe integrovaný filter aj predzosilňovač na 1090 MHz. K tomu sme kúpili anténu a RPi3 s SD kartou. V decembri 2023 (najlepší čas na montáž antén) sme ADS-B prijímač namontovali na strechu ZŠ kde sídli náš radioklub. 

Jozef OM4AQ pri montáži ADS-B
Takto to vyzerá vo vnútri škatule (bude to chcieť upraviť)
Ant. na ľavo patrí ADS-B (pre dopravné lietadlá)
Ant. vpravo je OGN (pre vetrone)
Hotovo!
Mike OM4AA nainštaloval potrebný software do RPi3 a spojazdnil. Od decembra bežal prijímač v skúšobnej prevádzke bez jedinej poruchy. 25.4.2024 sme sa pripojili na server OV3T a zdielame svoje údaje na tento server.
Takto vyzerá mapa lietadiel z nášho ADS-B prijímača.

Z mapy je vidieť, že prijímač zachytí lietadlá vo vzdialenosti cca 200-250km. To zodpovedá parametrom prijímača ADS-B FlyghtAware. Slovensko je pokryté cca po Poprad až Prešov. Aby bolo celé Slovensko pokryté bolo by potrebné vybudovať ešte jeden prijímač na východnom Slovensku. 
Mapa pokrytia EU (červenou je zvýraznená oblasť, ktorú ešte treba pokryť)
Ešte raz mapa pokrytia EU (tmavšie oblasti sú tie, kde sa prijímače prekrývajú)

A to je asi tak všeko!
Vlado OM3BY















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.