streda 8. novembra 2023

 Pastička

Táto "pastička" (pádlo, paddle) vznikla pre elektronický kľúč (elbug) na portejbl. Je to polotovar určený pre montáž do škatuľky. Cieľom bolo, aby bola pastička jednoduchá na výrobu tak, aby si to mohol ktokoľvek vyrobiť doma s jednoduchými nástrojmi. Žiadne frézovanie sústruženie a podobne.

V žiadnom prípade nemôže konkurovať nachrómovaným pastičkám za nekresťanské peniaze. Aj tak sa podarilo v tejto konštrukcii zabezpečiť aby sa každému pádielku dal nastaviť zdvih aj sila. 



Zoznam materiálu:

-2 ks základová doštička 50x30x5mm (ja som použil tvrdené PVC)

-2 ks cuprextit 70x12x2mm (pádielka)

4 ks ložiská 618/3 2Z (683) D-7mm, d-3mm

1 ks neodýmový magnet priemeru 5mm

4 ks šesťhranný dištančný stĺpik M3x15mm

4 ks šesťhranný dištančný stĺpik M3x5mm

1 ks šesťhranný dištančný stĺpik M3x8mm

11 ks zapustená skrutka M3x8mm 

4 ks skrutka(červíčky) M4x5mm

2 ks kontakty z relátka (RP700 a pod.)

2 ks hmatníky  

                                                        

Ložiská sú zalepené dvojzložkovým lepidlom. takisto magnetická gulička na dištančný stĺpik. Hmatníky priemeru 20mm som vyrobil takisto z tvrdeného PVC ako je aj základová doštička. Hmatníky sú nalepené. Pekný hmatník by bol aj drevenný ako sa používa v nábytkárskom priemysle na vypĺňanie chýb v dreve. Na pádielkach sú naletované pozlátené kontakty z relátka, dištančné stĺpiky M3x5mm pre nastavovanie sily a zdvihu pádla a dištančné stĺpiky  M3x15mm pre uchytenie do ložísk.  Dištančné stĺpiky M3x5mm som prevŕtal vrtákom 3,2mm a narezal som do nich závit M4, ale iba dvomi závitníkmi (z troch), aby v nich skrutky išli ťažšie a nebolo ich potrebné zaisťovať po nastavení ďalšou maticou, ale kto chce môže nechať závit M3 a použiť zaisťovaciu maticu a nemusí rezať závity. V tom prípade musí dať dlhšie skrutky. Vodiče pre zapojenie do elbugu budú naletované priamo na dištančné stĺpiky M3x15mm.



 







Cena za materiál tejto pastičky nie je vysoká, určite nikoho nezruinuje. Veľa šťastia pri stavbe.
Vlado OM3BY



 




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.